Jeżeli zauważyłeś na swoich roślinach małe, zielone robaczki, może to oznaczać, że została ona zaatakowana przez mszyce. Na szczęście nie trzeba wiele, żeby skutecznie usunąć szkodniki. Przedstawiamy najważniejsze informacje na temat tego, jak skutecznie zwalczyć mszyce!
Na samym początku trzeba wyjaśnić, czym właściwie są mszyce. To owady, które stanowią duży problem dla większości ogrodników. Są nieduże, miękkie i mają zielony kolor. Odżywiają się, wysysając z roślin płyny bogate w składniki odżywcze. Inwazja mszyc będzie wiązała się z osłabieniem kwiata i uszkodzeniem jego listowia oraz owoców.
Inną cechą charakterystyczną mszyc, którą warto mieć na uwadze, jest to, że niezwykle szybko się rozmnażają. Jeżeli hodowca nie podejmie żadnych kroków w celu przeciwdziałania owadom, w trakcie jednego sezonu roślinę zaatakuje nawet kilka pokoleń mszyc. Dlatego warto się dowiedzieć, jak przeciwdziałać owadom.
Dla drzew owocowych lub cieniolubnych poleca się stosowanie oleju ogrodniczego na bazie pestycydów. Jego działanie zabije zimujące jaja mszyc. Szkodniki stanowią też pożywienie dla innych owadów, takich jak biedronki czy osy. Dlatego w miarę możliwości, nie należy likwidować ich z rejonów uprawy. Tym sposobem mszyce zostaną usunięte w naturalny sposób.
Chcąc skutecznie usunąć mszyce, można też spryskać je alkoholem izopropylowym. Przed jego zastosowaniem trzeba się upewnić, że nie ma żadnych dodatków. Roztwór powinien zawierać 1 część alkoholu 70% na 1 ½ części wody.
Hodowca może też zdecydować się na zasadzenie roślin, które odstraszają mszyce. Jedną z nich jest kocimiętka. Innym przykładem takiego rozwiązania jest sadzenie czosnku i szczypiorku odpychających mszyce, w pobliżu sałaty, grochu i krzewów róż.
Dobrym sposobem jest też zastawienie pułapki na szkodniki, sadząc obok głównych kwiatów czy drzew ozdobnych na przykład gorczycę lub nasturcję. Są one wyjątkowo atrakcyjne dla mszyc i prawdopodobnie przeniosą się na nie w pierwszej kolejności – można je później łatwiej usunąć.
Mszyce są nieduże, mają od 2 do 5 mm długości ciała. Z tego powodu są często praktycznie niewidoczne dla naszych oczu. Owady w zielonym kolorze występują najczęściej, jednak nie brakuje i innych gatunków – białych, czarnych, brązowych, szarych, żółtych, a nawet różowych mszyc.
Owady mają woskową lub wełnistą powłokę i gruszkowate ciała z długimi czułkami. Oprócz tego mszyce można rozpoznać po specyficznych, krótkich rurkach, nazywanych także rogami, które wystają z tylnego końca ciała owada.
Dorosłe szkodniki mogą mieć również skrzydła. Rozwijają je przede wszystkim wtedy, gdy populacja jest liczna i wpływa to na pogorszenie stanu pożywienia. Właśnie dzięki skrzydełkom mszyce mogą przenosić się na inne rośliny, rozmnażać się i atakować coraz to większe połacie ogrodu czy domowej hodowli.
Trudno wyróżnić jedną grupę roślin, które są atakowane przez mszyce. Owady osiadają na praktycznie każdym żywym kwiecie czy drzewie i żerują na nim w dużych grupach. Niekiedy są też spotykane pojedynczo i w niewielkich ilościach.
Wyróżnia się też konkretne odmiany owadów z nazwą przyporządkowaną wedle rodzaju rośliny, którą atakują. Są to mszyce fasolowe, kapuściane, ziemniaczane, brzoskwiniowe, melonowe i jabłoniowe.
Zdj. główne: Sara Ruiz/unsplash.com