Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Pomidory gruntowe to dobrze znane i chętnie uprawiane warzywa. Choć wywodzą się one z zachodniej części Ameryki Południowej, współcześnie uprawia się je w wielu krajach świata. Polscy ogrodnicy muszą mieć na względzie fakt, że pomidory gruntowe mają duże wymagania cieplne, a ich uprawa nie należy do najłatwiejszych.
Pomidory gruntowe to rośliny jadalne wchodzące w skład rodziny psiankowatych (do tej samej rodziny zaliczane są bakłażany, papryka czy ziemniaki). Cała powierzchnia rośliny z wyjątkiem jej owoców jest lepko owłosiona. Wysoka zawartość olejków eterycznych sprawia, że pomidory wydzielają charakterystyczną woń. Łodygi pomidorów gruntowych mogą osiągać nawet do kilku metrów długości. Roślina posiada pojedynczo lub podwójnie przerywano-pierzastodzielne liście. Żółte, samopylne kwiaty pomidorów posiadają zaostrzone płatki. Pomidory gruntowe uprawia się dla soczystych owoców mających postać dużych jagód. Owoce najczęściej mają barwę czerwoną, choć spotkamy również pomidory żółte, różowe, czarne czy zielone. W kraju pochodzenia pomidory gruntowe uprawiane są jako byliny. W Polsce natomiast ze względu na bardziej surowy klimat traktuje jako rośliny jednoroczne. Pomidory są ważnym składnikiem wielu kuchni świata. Spożywa się je na surowo lub poddaje obróbce termicznej. Warto wiedzieć, że aż do XIX pomidory w Europie uprawiane były jako rośliny ozdobne, gdyż uważano, że są trujące.
Owoce pomidorów gruntowych traktuje się jako warzywa. Są one niskokaloryczne, w dużej części składają się z wody. Ceni się je za smak i wysoką zawartość składników odżywczych i błonnika. Pomidory gruntowe są doskonałym źródłem likopenu, zawierają witaminy z grupy B, witaminę K, a także takie minerały jak potas, wapń, mangan, magnez, sód, miedź, kobalt czy cynk. W odróżnieniu od innych warzyw pomidory poddane obróbce termicznej są jeszcze bardziej wartościowe niż spożywane na surowo.
Nasiona pomidorów gruntowych Legutko można kupić w niemal każdym sklepie ogrodniczym. Jeżeli zdecydujemy się wprowadzić te rośliny do naszego przydomowego ogrodu, pamiętajmy, żeby umieścić je z dala od innych roślin wchodzących w skład rodziny psiankowatych. W przeciwnym razie mogą zostać szybko zaatakowane przez szkodniki i choroby.
Zdecydowanie najsmaczniejsze są pomidory gruntowe dojrzewające w pełnym słońcu. Jednocześnie rośliny te są bardzo wrażliwe na trudne warunki pogodowe. Jeżeli nie mamy doświadczenia z uprawą pomidorów gruntowych, część z nich możemy posadzić w gruncie, część natomiast pod osłonami. Taka strategia sprawi, że nie stracimy wszystkich pomidorów nawet gdy pogoda nie dopisze.
Idealna dla pomidorów gruntowych gleba jest zasobna w składniki odżywcze, piaszczysto-gliniasta, ciepła, o lekko kwaśnym pH, umiarkowanie wilgotna. Optymalne stanowisko jest dobrze nasłonecznione, ciepłe i osłonięte od wiatrów.
Koniecznie pamiętajmy o tym, że nasiona pomidorów gruntowych można sadzić na tym samym stanowisku maksymalnie raz na 4 lata. Nie powinno się ich sadzić także w miejscach, gdzie w poprzednich sezonach rosły inne rośliny wchodzące w skład rodziny psiankowatych.
Ważne przy uprawie pomidorów gruntowych jest zapewnienie im solidnych podpór, gdyż rośliny nie są w stanie utrzymać ciężkich owoców. Ogrodnik musi również pamiętać o regularnym odchwaszczaniu, spulchnianiu gleby i podlewaniu. Pomidory gruntowe dobrze czują się w towarzystwie takich roślin jak pietruszka, czosnek, seler naciowy czy bazylia.
Fot.: materiał prasowy Klienta.