Boczniaki to bardzo popularne grzyby, często używane są w gastronomii jako składnik pysznych zup i drugich dań. W tym artykule prezentujemy kilka pomysłów na przyrządzenie boczniaków.
Zupa-krem z boczniaków
Grzybową zupę-krem zwykle przygotowuje się z pieczarek, jednak boczniaki również idealnie się do tego nadają. Potrzebne składniki to:
500 g boczniaków (2/3 wrzenia, 1/3 smażenia);
3 duże ziemniaki;
1,5 litra wody;
1 cebula;
3 łyżki śmietanki;
20 g miękkiego masła;
2 łyżki stołowe mąki;
Sól, pieprz, inne przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i obrane ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Następne wlej wodę do głębokiego rondla i posól. Wrzuć do rondla ziemniaki i 2/3 wszystkich boczniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyłącz ogień.
Pozostałą część boczniaków oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Na płytkiej patelni rozgrzać masło i wrzuć posiekane składniki. Smaż, aż grzyby zmiękną, a cebula się zeszkli.
Za pomocą sitka odsącz bulion z ziemniaków i boczniaków do osobnej miski, a same grzyby i ziemniaki zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Wlej do masy ¾ bulionu. Dodaj tam smażoną cebulę i pieczarki. Całość wlej z powrotem do rondla i gotuj na małym ogniu.
Do pozostałej ćwiartki bulionu wsyp dwie łyżki mąki i dodaj śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do gotującej się zupy. Dodaj do smaku sól, pieprz i wybrane zioła. Ciągle mieszając, gotuj zupę przez kolejne 10-15 minut.
Smażone boczniaki
Boczniaki smażone na patelni to proste danie, które można przygotować nawet bez specjalnych umiejętności kulinarnych. Jednocześnie stanie się wspaniałym dodatkiem do głównego dania lub pyszną, gorącą przekąską. Potrzebne składniki:
1 kg boczniaków;
5 ząbków czosnku;
1/3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy;
sól, pieprz, przyprawy do smaku;
świeża pietruszka (i inne wybrane zioła).
Sposób przygotowania:
Jeśli boczniaki są ze sobą połączone, rozdziel je i odetnij twardą część nóżek. Grzyby opłucz delikatnie pod chłodną bieżącą wodą. Następnie odsącz je ręcznikiem papierowym.
Obrany czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez prasę. Umyj pietruszkę (i inne zioła) i również ją posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni i wrzuć pokrojone boczniaki (możesz też smażyć grzyby w całości – dzięki temu danie będzie bardziej soczyste). Smaż je, cały czas mieszając. Dodaj posiekany czosnek.
Całość smaż przez kolejne 5 minut. Jeśli przeciągniesz boczniaki, staną się twarde i bez smaku.
Gotowe grzyby wyłóż do głębokiej miski i posyp ziołami.
Danie najlepiej podawać na ciepło z pieczywem i sosem śmietanowym.
Boczniaki z ryżem
Naszym faworytem bez wątpienia jest duet boczniaki i ryż. Składniki, których potrzebujesz:
300 g białego ryżu;
300 g boczniaków;
1 cebula;
1 łyżka oleju do smażenia;
1 łyżka sosu sojowego;
pietruszka (i/lub koperek, szczypiorek);
sól, pieprz i inne przyprawy.
Sposób przygotowania:
Boczniaki dokładnie i delikatnie umyj, odetnij twardą część nóżek i pokrój grzyby na duże kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Drobno posiekaj zioła (koperek, pietruszkę, kolendrę itd.) lub zmiksuj je w blenderze.
Na rozgrzanym oleju podsmaż grzyby i cebulę do miękkości. Równocześnie ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż dodaj na patelnię i skrop sosem sojowym. Całość smaż przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotowy ryż z grzybami przełóż na głęboki talerz i posyp posiekanymi ziołami.
Poznaj wpływ integracji zrobotyzowanych stanowisk pracy oraz automatyzacji obsługi maszyn na efektywność przemysłu. Dowiedz się, jak technologie te zmieniają wymogi i procesy produkcyjne, przynosząc korzyści dla przedsiębiorstw.