Yukiko Kanada/unsplash.com

Tosty to świetny pomysł na pożywne i pyszne śniadanie. Jeśli zastanawiasz się, czy przy ich robieniu najlepiej skorzystać z piekarnika, opiekacza czy tostera, poznaj plusy i minusy tych sprzętów oraz specyfikę korzystania z nich.

Toster – informacje o sprzęcie 

Choć ze słowem „tost” od razu kojarzymy złożoną kanapkę na ciepło z serem w środku, to toster wcale nie służy do przyrządzenia tego typu dania. W jego wnętrzu robi się grzanki, czyli opieczone kromki chleba, które dopiero później można posmarować serkiem topionym czy innym dodatkiem.

Urządzenie jest niewielkie, lekkie i proste w obsłudze. Klasyczne, nieskomplikowane modele posiadają dwie przegródki do włożenia chleba oraz dźwignię do jego opuszczania, a także pokrętło do ustalenia czasu pieczenia. W bardziej zaawansowanych sprzętach producenci dodają np. funkcję rozmrażania czy tackę na okruchy.

Czy warto kupić toster?

Decydując się na zakup tostera, trzeba wziąć pod uwagę, że to, co jest jego największą zaletą, jest jednocześnie i wadą. W urządzeniu można przygotować jedynie grzanki – nie da się na przykład rozpuścić sera. Przyda się więc tylko tym osobom, które preferują opieczone kromki z dżemem czy masłem. 

Jeśli chodzi o kwestie techniczne, sprzęt działa cicho, nie pobiera dużo energii elektrycznej i nie sprawia problemów w czyszczeniu.

Opiekacz – specyfikacja

To opiekacz, zwany inaczej sandwicherem, służy do przyrządzania tostów z żółtym serem. Kanapkę, złożoną z dwóch kawałków chleba i umieszczonych między nimi dodatków, wkłada się do specjalnych, kwadratowych form, a następnie przyciska górną klapką.

Podstawowe modele opiekaczy umożliwiają wykonanie od dwóch do czterech tostów jednocześnie. Świetną opcją jest zakup wersji z wymiennymi wkładami – wówczas płytki można zamienić na powierzchnię grillową lub foremki do gofrów, co znacznie poszerza funkcjonalność urządzenia.

Wady i zalety opiekacza

Plusem korzystania z tego typu sprzętu jest szeroka gama możliwości, jaką dają same tosty, które można przyrządzać na różne sposoby i z wieloma dodatkami. Kolejna kwestia to wygoda – po otworzeniu klapki śniadanie jest gotowe do spożycia, nie trzeba nic więcej robić. Poza tym opiekacz można wyłączyć w dowolnym momencie i cieszyć się mniej lub bardziej chrupiącym, przypieczonym chlebem. 

A co z wadami? Jest ich kilka:

  • kromki nie wyskakują automatycznie (tak jak w tosterze), dlatego łatwo o przypalenie jeśli się o nich zapomni;
  • pieczenie trwa dość długo;
  • formy trudno wyczyścić.

Tosty z piekarnika? 

Piekarnik pod względem opiekania chleba jest sprzętem wielofunkcyjnym. Można przygotować w nim grzanki, a także dwie wersje tostów:

  • klasyczną, czyli z farszem pomiędzy dwoma kawałkami chleba;
  • prostszą, gdzie dodatki nie są od góry zakryte dodatkową kromką.

Co więcej, nie ma przeszkód, aby w piekarniku przypiec bułki, bagietki oraz inne rodzaje pieczywa. Tym bardziej że ze względu na wielkość blachy za jednym razem uda się przygotować ich bardzo dużą ilość.

Wadą tej metody jest brak praktyczności. Po pierwsze, nagrzewanie całej komory dla dwóch tostów to marnowanie energii elektrycznej, a po drugie – cały proces trwa znacznie dłużej. 

Co wybrać? 

Wszystko zależy od naszych upodobań. Piekarnik posiadają niemal wszyscy, dlatego jeśli nie lubisz grzanek, a tosty jesz rzadko, nie musisz kupować dodatkowych sprzętów. Jeżeli zaś uwielbiasz rozpuszczony ser – nie przyda Ci się toster. Dokładnie przemyśl swoje potrzeby i kup takie urządzenie, które posłuży przez długie lata.

Zdj. główne: Yukiko Kanada/unsplash.com

Aleksandra Szefer
Zakochana w nowych technologiach, które przydają jej się zarówno w codziennym życiu, jak i podczas podróży. Uwielbia zwierzęta, Azję Wschodnią oraz taniec. W wolnych chwilach czyta i uczy się języków.

Napisz komentarz